kaple sv. Jana Nepomuckého (Hostačov) →

s kupolí

V rekonstrukci; střecha lodi je opravena, sanktusník má novou střechu. Zděný sanktusník a průčelí mají opravenou fasádu, omítka zbytku lodi je mírně poškozená. Okna jsou opravená, má nové dveře. Zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple pochází z roku 1711 (dle data ve znaku) a její zakladatelkou byla Anna Polyxena z Clary-Aldringen. Její znak je umístěn nad portálem. Kapli tvoří osmiboký presbytář, sklenutý oválnou kupolí s lucernou, k němuž je v ose stavby připojena čtvercová sakristie. Loď je sklenuta valenou klenbou. Nad portálem v lodi je štít. Zařízení kaple bylo z větší části zničeno. - Pozemek s kaplí patří obci Hospozín; o opravu kaple usiluje spolek "Občanské sdružení pro podporu a rozvoj části obce Hospozínek".

Zdroj: Eva Bendová