← kaple sv. Jana (Česká Lípa) kaplička (Česká Lípa) →
12944 kaple Ukřižování Ježíše Krista

Torzální (známka 500) zděné kaple

V od města, u cesty do Písečné

Zůstalo jen obdélné, cca 2,5 m široké základové zdivo mezi dvěma lípami (pravá je skácena) při levé straně cesty z České Lípy do Písečné. - Šlo o zděnou hranolovou kapli, pravděpodobně se sedlovou střechou. Průčelí bylo zdobeno dvěma nárožními toskánskými pilastry s profilovanými patkami a hlavicemi. Nad hlavicemi pilastrů byly v průčelí v místě vlysu dvě malé, půlkruhově zakončené niky. Fasády ukončovala profilovaná korunní římsa. Mezi pilastry byl páskovou archivoltou s plastickými klenáky v patce a vrcholu oblouku zdobený půlkruhově zaklenutý vstup do velké niky se zděnou oltářní lavicí u zadní stěny. Kapli obíhal vysoký sokl. - V prvním soupisu soch z roku 1835 se píše: „Zděná kaple s vyobrazením Ukřižování Ježíše Krista zřízená Johanem Georgem Rokertem, sedlákem ze Staré Lípy č. 19, na vlastním pozemku při cestě na Písečnou. Udržuje současný majitel Georg Rokert, sedlák. Rok zřízení 1765“. (Standbilder 1835a). Ještě v soupisu z 60. let 20. století se píše: „větší zděná kamenná kaplička s vnitřním prostorem. Střecha a podstřešní římsy vážně poškozeny“. (Pokorný 1960). - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě