← synagoga (Jirkov) kaple (Jírov) →
13144 kaplička sv. Jana Nepomuckého

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

na křižovatce Brandýské a Zámecké ulice, přistavěná k domu č.p. 89

Kaplička byla zbořena v červenci 1919 levicovými radikály. - Zděná výklenková kaplička stála orientována čelní stěnou k jihovýchodu. Před kapličkou byly dva masivní pískovcové stupně a zvýšená podezdívka s úzkým parapetem. Horní část kapličky završoval trojúhelníkový štít s kamenným řeckým křížem. Mezi parapetem a štítem kapličky byla nika opatřená proskleným rámem, za kterým stála polychromovaná, 71 cm vysoká socha sv. Jana Nepomuckého. Světec stojící na hranolovité podnoži byl oblečen v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě, ve kterém byly otvory po gloriole. Socha je dnes uložena ve sbírkách Oblastního muzea v Brandýse nad Labem, evidována pod č. 250/88. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841 (přilehlý dům tehdy ještě nestál). - Kaplička stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1693/1) patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje, druhý (pozemková parcela č. 149/2) je v soukromém vlastnictví (Marie Chalupová z Jiren).

Zdroj: Eva Kryšková, Dis. - Oblastní muzeum Praha - východ