kaple sv. Kříže (Plzeň) →

na rohu Velenické a Sušické ulice, u přejezdu

Omítka silně poškozena. Zcela je zarostlá popínavými rostlinami, které jí dále poškozují. V kapli visíval obraz lidového malíře na dřevě ve slohu českých madon, který se ale nedochoval. V minulosti byla kaple používaná jako sklad plodin. - Kaple byla postavena božkovským rychtářem Jakubem Horákem v roce 1747 na místě, kde měl být v roce 1741 spolu s rychtáři sousedních vsí popraven vojáky v době sedmileté války. Zajatí rychtáři byli na poslední chvíli propuštěni, protože se před popravou zjistilo, že otravu několika vojáků má na svědomí jeden z vojáků a nikoli rychtáři sousedních vsí, kteří vojáky zásobovali potravinami. - Drobná čtyřboká stavba s náročně provedeným portálem (vročení do roku 1747) byla v minulosti adaptována k hospodářským účelům (zazděn byl původní vchod v průčelí a proražen nový v zadní stěně). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Petr Mukenšnabl z Plzně) a slouží k ukládání zahradnického nářadí. - Město Plzeň do budoucna počítá s vykoupením pozemku, na kterém kaple stojí, kvůli výstavbě nové silnice; v rámci připravované stavby má být kaple přesunuta na nové místo.