kostel Narození Panny Marie (Kratochvíle) →
13305 kostel sv. Jiljí

Má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „Byl již roku 1364 farním. - Postavil jej Petr z Vrtby, kostel spojen byl můstkem s blízkou tvrzí. – Za války husitské byl kostel pobořen a zanikla i fara. - Páni z Roupova v letech 1512 – 1520 dali kostel opraviti. Duchovní správu nějaký čas obstarávali řeholníci z Plas. – Za války třicetileté byl kostel zase pobořen a přidělen k faře bělské jako filiální. – Nákladem náboženského fondu byl kostel v letech 1778 – 1785 od základu nově vystavěn, roku 1786 zřízena v Krašovicích lokálie, která roku 1854 byla povýšena na faru.“ - Pozemek s kostelem patří církvi; církev kostel na 7 let pronajala obci Krašovice, která jej v letech 2011 - 2012 opravila s využitím dotace z Programu rozvoje venkova.