← kaple (Křínov) hřbitov (Křišťanov) →
13311 kaple sv. Barbory a sv. Floriána

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. Upraveno okolí kaple. - Původní kaple byla v roce 1984 omotána lanem a stržena pomocí buldozeru. V roce 2010 se skupina obyvatel vsi Kříše rozhodla kapli obnovit; v květnu 2010 byly z trosek vyhrabány základy kaple, dne 4.12.2011 byla zbudována nová základová deska, dne 5.10.2012 začalo dozdívání obvodového zdiva, které bylo po několika brigádách dokončeno v listopadu 2013. V roce 2015 dostala kaple novou střechu a omítky, létě 2016 nový sanktusník se zvonem. Začátkem zimy 2016 byl kolem kaple osazen kovaný plot z pražské prvorepublikové vily určené k přestavbě (plot byl původně odsouzen do sběrných surovin). Obnovená kaple byla posvěcena dne 10.12.2016 plzeňským biskupem Mons. Tomášem Holubem za účasti faráře římskokatolické farnosti Radnice - Zbiroh P. Dariuszem Gebalou. Za patrony kaple byli vybráni svatá Barbora (z důvodu silné historické tradice povrchové těžby černého uhlí v regionu) a svatý Florián (z důvodu ještě silnější hasičské tradice ve vsi Kříše a okolí). - Pozemek s kaplí patří obci Břasy.

Zdroj: Martin Kozák, David Cajthaml

• Martin Kozák napsal 09.06.2010 16:41

Kaplička má nyní vlastní webove stranky www.kaple.muertamente.com zde budou průběžně doplnovany informace o tom co je s její stavbou nového, komu děkujeme a komu zase ne :-)

• Martin Kozák napsal 14.06.2010 19:52

• Martin Kozák napsal 06.12.2011 12:54

dne 4,12,2011 jsme udělali základní desku , takže už se konečně může začít stavět :-)

Děkuji za dobrou zprávu, informace doplněna.

• Martin Kozák napsal 10.10.2012 23:38

Tak se konečně daly věci do pohybu a 5.10.2012 jsme začali stavět :-) Akce se zůčastnilo asi 6 lidiček a postavili jsme asi půl metru zdiva. Přes leto se povedlo nashromáždit několik palet cihel , tak počítáme s tím že minimálně polovinu postavíme z toho co už máme a zbytek se bude muset koupit . Věříme , že se to povede letos dostat pod střechu .. Jakékoliv sponzorství , at už materiální či finanční je vítáno :-) info na tel . 773505857

Tak to je skvělá zpráva, rád informaci doplňuji.

• Martin Kozák napsal 04.11.2012 21:44

2.12,2012 , postaveno již cca 2 metry zdiva a pokud to počasí dovolí , tak se to pokusíme dodělat ještě letos .

Děkuji za dobrou zprávu, údaj jsem opravil.

• Martin Kozák napsal 22.09.2013 15:06

10.9.2013 postaveno asi metr zdiva ., vzhledem k tomu že se stavějí klenby kolem oken tak to tak rychle nepřibývá. tak snad už se to letos dodělá :-)

Děkuji za zprávu, budu držet palce, ať se to podaří :-))

• Martin Kozák napsal 18.11.2013 16:27

18.11.2013 , Tak konečně byla kaplička postavena celá , po několika mimořádných brigádách .-) nyní se pracuje na krovu , pokud se to povede , tak letos ještě doděláme střechu . přijedte se podivat :-)

Skvělé, děkuji za dobrou zprávu.

• Martin Kozák napsal 18.08.2015 12:59

Dobrý den Kaplička již má střechu, dokončují se omítky,už to konečně začíná nějak vypadat. Přijedte se podívat :-)

• David Cajthaml napsal 08.12.2016 15:30

V létě 2016 dostala kaple konečně sanktusník s měděným oplechováním a zvonem. Začátkem zimy byla osazena kovaným plotem z pražské prvorepublikové vily určené k přestavbě (plot byl původně odsouzen do sběrných surovin). 10. prosince 2016 ve 14 hodin bude kapli požehnáno plzeňským biskupem Mons. Tomášem Holubem, za účasti faráře římskokatolické farnosti Radnice-Zbiroh P. Dariuszem Gebalou. Za patrony kaple byli vybráni svatá Barbora (z důvodu silné historické tradice povrchové těžby černého uhlí v regionu) a svatý Florián (z důvodu ještě silnější hasičské tradice v obci Kříše a okolí). Tak už to vypadá, že se nám to s Pánem Bohem povedlo!

Informace doplněny, děkuji. A blahopřeji k úspěšnému dokončení díla!