← kaple (Horní Ureš) kaple (Horní Valov) →
13352 kaple Panny Marie Lourdské

v lese JV od vsi

Lesní kapli Panny Marie Lourdské ve stráni směrem od Rychnůveckého mlýna k rakouské obci Oedt nechala postavit roku 1924 rodina Groissů z Horní Ureše č.p. 9. Historie tohoto malého poutního místa začíná již roku 1916, kdy se statkářka Marie Groissová vracela z jitřní mše v Rychnůvku do Ureše. Modlila se cestou Růženec a spěchala ke dvěma malým dětem. Bylo dusno a běžela úzkou kamenitou pěšinkou. Tu a tam zaslechla šelest, ale nevěnovala tomu pozornost, soustředíc se na modlitbu. Náhle se před ní ohnula až k zemi silná větev jedle. K jejím uším začala pronikat hra na loutnu a slyšela, jakoby se modlil celý zástup lidí. Skupina modlících se lidí procházela těsně kolem ní, ale nikdo se jí nedotkl. Několikrát viděla tělesnou ránu, z níž prýštila krev, a slyšela hlas „To je rána Ježíšova“. Jakým způsobem došla statkářka domů, si vůbec nepamatovala. Vyprávěla tuto zvláštní událost své dceři a později faráři Vincentu Grossovi v Rychnůvku, který vše zapsal. Stalo se to roku 1916 a roku 1924 tu rodina Groissů nechala zbudovat kapli Panny Marie Růžencové, kam každoročně putovalo procesí z Rychnůvku a okolních osad. S důvěrou sem přicházeli jednotlivci, zvláště matky se tu modlily za své děti. Na průčelí kaple byl nápis: „Liebes Kind geh nicht vorbei, schau mich an, wer ich sei. Tu mich mit einem Ave Maria begrüssen, dan werd ich dich in mein Herz einschliessen.“ (Drahé dítě, nechoď kolem, podívej se na mě, kdo jsem. Uvítej mě pozdravem Zdrávas Maria a já tě zahrnu do svého srdce.) - Ke kapli byla vybudována i křížová cesta. - Kaple zcela zanikla po zahrnutí do tzv. zakázaného pásma, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranic s Bavorskem a Rakouskem. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze