13392 kaplička Panny Marie

Opravené (známka 90) zděné kapličky

kaplička
v 70. letech 20. století
ZSZ od kostela, na Matčině louce směrem od kostela na Janskou horu u bývalého Holubova statku

Má novou šindelovou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaplička na Matčině louce (v originále Mutterwiesse) je jednou z nejstarších drobných sakrálních památek ve městě Svoboda nad Úpou. Stávala pod mohutnou lípou u bývalého Holubova statku, doplněná odpočinkovou lavičkou s vyhlídkou na úpské údolí. V 70. letech 20. století byla kaplička zničena, zůstaly z ní jen rozvalené trosky porostlé kopřivami. V letech 2016 - 2017 byla kaplička obnovena podle dobových fotografií místními patrioty. Původní svatý obrázek se nedochoval, nahradila ho soška Panny Marie od známého trutnovského mecenáše a sběratele Václava Petiry. Dřevěný šindel na střechu věnovala firma Klimeš z Horního Maršova. Rámeček na sklo zhotovil truhlář Petr Ambrož. Veškeré klempířské práce včetně ozdobné mřížky provedl mistr Jaroslav Vít. Pomáhalo i několik dalších kamarádů. Největší podíl na zkulturnění místa, stavební obnově kapličky a zhotovení lavičky pro spočinutí kolemjdoucích však měl iniciátor celé akce, který uhradil i většinu finančních nákladů, majitel sousedního pozemku Josef Čermák. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841 (podle některých badatelů už i na I. vojenském mapování v roce 1764). - Pozemek s kapličkou patří městu Svoboda nad Úpou. - Kaplička byla po obnově slavnostně otevřena dne 28.9.2017.