← kaplička (Pavlovičky) kostel Povýšení sv. Kříže (Pavlův Studenec) →

se štítovým zvonovým nástavcem

Kaple měla polokruhový tvar se zvonovým štítovým nástavcem. Vchod v průčelí zakončen polokruhově. - Kaple byla zbořena místními obyvateli někdy po roce 1965, zvon byl při demolici kaple hozen do rybníka. Při pozdějším vypouštění rybníka byl zvon sebrán místním občanem. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Dobřív. Občané Pavlovska usilují o obnovu kaple v původní podobě; tuto snahu podporuje Obecní úřad Dobřív, který nechal v roce 2022 zpracovat projektovou dokumentaci na obnovu kaple. Nyní se čeká na vydání stavebního povolení. Na místě, kde bude kaplička postavena, byl již položen základní kámen. V průběhu července 2023 by měla být na místě složena i jedna paleta tvárnic, která byla získána darem od stavebnin v Rokycanech. V roce 2024 se chce obec Dobřív pokusit získat na obnovu kaple dotaci. Od května 2023 je organizována veřejná sbírka na obnovu kaple.

Zdroj: Petr Musil