← kaple (Týmov) kaple (Týn) →

ve 2. polovině 50. let 20. století
v Nádražní ulici, blízko mostu

Kapli nechal vystavět v roce 1722 u původního dřevěného mostu přes Vltavu tehdejší hejtman vltavotýnského panství Jan Josef Antonín Moučka. Uvnitř nechal umístit mimořádně kvalitní pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého dramatického výrazu se dvěma andílky u nohou. Sochu fundoval Jan Marecký ke konání pravidelných svatojánských pobožností. Kaple byla zbořena v 2. polovině 50. let 20. století (již v říjnu 1959 nestála). Po zboření kaple se socha dostala do farní stodoly v Týně nad Vltavou, kde byla koncem 80. let 20. století objevena. Po roce 1991 byla socha deponována a následně restaurována nákladem Městského úřadu v Týně nad Vltavou sochařem Ivanem Tláškem a roku 2006 byla přenesena do výklenku jedné z budov Městského úřadu v Týně nad Vltavou. Podle nejnovějšího posudku historika umění Tomáše Hladíka se jedná o dílo z dílny nebo z okruhu Matyáše Bernarda Brauna. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1828. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.

Zdroj: Bc. Martina Sudová, Městské muzeum Týn nad Vltavou