← kostel Narození Panny Marie (Žilina) kostel sv. Ignáce (Žilina u Nového Jičína) →
13420 kaplička křížové cesty

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) zděné kapličky

z Nového Jičína na vrch Kotouč, S od vsi

1. zastavení křížové cesty z Nového Jičína na vrch Kotouč

Má novou střechu. - Kaplička byla nově postavena v letech 2007 - 2008 na konci Slezské ulice asi 200 m severně od původního stanoviště (původní kaplička stála na souřadnicích 49.599756, 18.034142). - Z původní kapličky již v roce 1966 zbývaly jen trosky (záměrně zničena asi počátkem 60. let). Stála asi 5 m za stávajícími zahradami domů na konci Slezské ulice v poli cca 50 m od východního okraje zahrad. - Novou kapličku nechal postavit "Klub rodáků a přátel města Nového Jičína". Kaplička byla po obnově slavnostně posvěcena dne 23.5.2008. - Kaplička byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 13.2.1985. - Pozemek s kapličkou patří městu Nový Jičín. Obraz v kapličce představuje Ježíše v Getsemanské zahradě, jak mu anděl podává kalich posílení. - Celá křížová cesta z Nového Jičína na vrch Kotouč u Štramberka (11 kaplí a kapliček, dva poutní kostely a kaple Božího hrobu v jeskyni Čertova díra na vrchu Kotouč) byla postavena jezuity v 17. století. V roce 1786 byly zrušeny a poté zbořeny oba kostely, v roce 1825 byla zbořena kaplička 7. zastavení; ostatní části křížové cesty přežily až do druhé poloviny 20. století, kdy byly ještě zničeny 1., 2., 11. a 14. zastavení.