← kaplička (Nové Oldřůvky) kostel sv. Jana Křtitele (Nové Oldřůvky) →

Torzální (známka 500) zděné kapličky

na kopci, JV od vsi

čtyřboká

Zůstaly jen zbytky zdiva na krásném vyhlídkovém místě asi 50 m do kopce nad velkou dvojitou lípou v místě křížení staré zarostlé cesty s novou cestou vyjetou napříč. Trosky jsou zarostlé křovinami. - Kaplička stála při cestě k Vydřímu mlýnu (Ottermühle, nyní se lokalita nazývá Hadinka). Byla zděná, pilířová, vystavěná na čtyřbokém základu, v dolní části zúžená, v kaplicové části s nikou byla širší. Nahoře byla ukončena jehlancovou stříškou krytou šindelem a kovovým křížkem. - Byla nazývána Švédský sloup (Schwedensäule) a byla velmi podobná kapličce, jež stála západně od vsi. - Pozemek s kapličkou (pozemková parcela č. 516/1 v k.ú. Nové Oldřůvky I) patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kapličkou ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a byl připojen k městu Budišov nad Budišovkou.