kostel sv. Klimenta (Lipůvka) →
13443 křížová cesta

Polozřícené (známka 445) zděné kapličky

křížová cesta
kolem kostelíka na Z vsi

tvoří ji 14 cihlových neomítaných kapliček

Jedenáct zastavení je ve vcelku dobrém stavu. Zastavení č. 6, 7 a 11 jsou zčásti zbořená; zůstává z nich jen zdivo do výše cca 0,5 m. - Okolo kaple byl v roce 2008 upraven nevhodně navršený terén a byl postaven drenážní chodník. NPÚ ú.o.p. v Ostravě vypracoval koncept nutných prací. Je plánováno provedení nového pojetí obrazů na plechu, které by byly umístěny do jednotlivých zastavení (má zajistit sdružení Oblík). Odstraněny jsou náletové dřeviny z areálu křížové cesty. - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří obci Liptaň.

Zdroj: Kateřina Skalíková

• Kateřina Skalíková napsal 21.12.2008 19:22

Okolo kaple byl v roce 2008 upraven nevhodně navršený terén a byl proveden drenážní chodník. Při provádění prací byla věnována pozornost také křížové cestě. NPÚ ú.o.p. v Ostravě vypracovalo koncept nutných prací. Dvě zastavení se nachází v zahradě sousedního domu. Bylo domluveno, že budou zastavení přemístěna hned za plot na pozemek obce. Je plánováno provedení nového pojetí obrazů na plechu, které by byly umístěny do jednotlivých zastavení (má zajistit sdružení Oblík).