13508 kostel sv. Antonína Paduánského

pravděpodobně od 1331, výslovně zmíněn od 1415, obnoven 1666
u křižovatky Husovy třídy a Dukelské ulice

Stál na Dolejším předměstí. - Kostel byl založen pravděpodobně roku 1331 spolu s místním špitálem. Obnoven po třicetileté válce. Roku 1695 vyhořel, v letech 1697 - 1699 znovu vystavěn podle plánů italského architekta Carla Zanettiho. Stavba, široká 22,5 m, byla vybudována na půdorysu rovnoramenného kříže, stěny byly členěny štukovými lizénami a jednoduchými, půlkruhem zaklenutými okny. Nad křížením valbových střech s volskými oky vystupovala osmiboká zvonička se dvěma zvony. Vnitřek byl sklenut jednoduchou křížovou klenbou. Čtyři oltáře byly pořízeny v roce 1876 s využitím starších zbytků, barokní socha sv. Josefa byla přenesena ze zrušené kapličky na Týnském předměstí. - V roce 1911 se rozhodlo obecní zastupitelstvo kostel zbořit kvůli jeho nevhodné poloze. Podmínku, že vzápětí postaví kostel nový, dále od silnice, však obec nikdy nedodržela. - Z kostela se dodnes dochovaly pouze nevýrazné terénní relikty v parku před muzeem a pravděpodobně gotická pískovcová ostění, zazděná v domech čp. 25 a 54. - Kostel stál na pětici pozemků; čtyři z nich (pozemkové parcely č. 4827/4, 4827/7, 4783/1 a 4783/53) patří městu Domažlice, pátý (pozemková parcela č. 4827/1) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.