← hrobka rodu Clary-Aldringen (Teplice) kaple (Teplice) →
13515 kaple Loreta

v ulici U zámku

Hranolovitá stavba stála v ulici U zámku v zahradě tzv. Úředního domu (momentálně zdevastován) před kaplí (hrobkou) rodu Clary-Aldringenů. - Loretánská kaple (Santa Casa) byla založena roku 1674 při Panském špitálu z iniciativy Jana Jiřího Marka z Clary-Aldringenu. Po určitou dobu sloužila jako rodová náhrobní kaple, až do zřízení nové gotické kaple v sousedství. Jednalo se o jednoduchou, obdélnou stavbu, ve které se první litanie konaly 24.3.1675. - Kaple měla stát údajně v místech zaniklého kostela zasvěceného Panně Marii, založeného kolem roku 1352. - Mezi roky 1924 – 1930 byla Santa Casa spolu se špitálem zbořena. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmám Fonte Real, a.s. z Ústí nad Labem a Obecně prospěšné bytové družstvo Teplice z Teplic.