← kaple Panny Marie (Moravská Ostrava) klášter Kongregace Těšitelek Božského Srdce Ježíšova (Moravská Ostrava) →
13547 kaple sv. Lukáše

713520, 714828
1849–1918
1729 - 1740
září 1894
v Zámecké ulici

Kaple sv. Lukáše stála na místě vymezeném přibližně ulicemi Zámecká, Tyršova a Puchmajerova, které bylo v minulosti nazýváno Zámčiskem, jelikož zde ve středověku stával městský hrad či tvrz. Ještě na počátku 20. století vedla k tomuto tehdy vyvýšenému místu úzká ulička Na Příkopech. - Začátkem 18. století se započalo s výstavbou hřbitovního kostela sv. Lukáše. Prostředky na stavbu věnoval ostravský rodák a kapitulní děkan brněnský Josef Xaver Löffler. Samotná stavba byla povolena v roce 1729, vysvěcení však proběhlo až v roce 1740. Se stavbou kostela byl spojen skandál, když Löfflerovi příbuzní použili svěřených peněz k výstavbě svých dvou domů a na stavbu kostela již zbylo málo peněz. Proto bylo vystavěno pouze presbyterium v gotickém slohu a původně projektovaná chrámová loď byla na přední straně ukončena zdí, takže místo kostela vznikla pouze kaple, nad kterou se tyčila věž pobitá plechem. Hlavní výzdobou kaple byly bohaté řezbářské práce a několik obrazů na plátně od neznámého mistra. Hlavní oltář s obrazem evangelisty Lukáše byl vysvěcen dne 28.2.1730. Nad pravým bočním oltářem visel obraz umírajícího sv. Josefa a po bocích obrazy biskupa Valentina a tehdy velmi módního světce sv. Jana Nepomuckého. Levý boční oltář zdobil obraz umírajícího Spasitele. - V kryptě kaple byla postupně pohřbeno šest lidí, z toho čtyři patřili do rodiny Wiesnerů, která kapli nemálo podporovala. V roce 1841 došlo k předláždění podlahy kaple a zazdění vstupu do krypty. Hřbitov kolem kaple byl v roce 1843 zrušen a o kapli se v následujících letech nikdo moc nestaral. Po dostavbě německé reálky na dnešní ulici Čs. legií v roce 1880 byla kaple upravena na náklady obce a sloužila také jako kaple školní. Uvažovalo se o její přestavbě a rozšíření, aby mohla při bohoslužbách pojmout alespoň 400 osob, ale po vystavění kostela Božského Spasitele v roce 1889 byla kaple v kapli ukončena bohoslužebná činnost a stavba byla ponechána svému osudu. V září 1894, za působení faráře Františka Špičky, byla kaple pro zchátralost vyklizena, kosti zemřelých z krypty byly přeneseny a pohřbeny na hřbitově a následně byl svatostánek zbořen stavitelem Felixem Neumanem. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3494/1) patří městu Ostrava, druhý (pozemková parcela č. 464/7) je v soukromém vlastnictví (Erich Bergmann z Ostravy a Ing. Petr Hradil z Ostravy).