13658 kostel Povýšení sv. Kříže

patrně 40. léta 13. století
v Křížové ulici

Kostel je bývalý konventní kostel kláštera jihlavských dominikánů. Jeho založení se váže k založení nového horního města v polovině 13. století. Jde o jednu z prvních ryze gotických staveb na našem území, pojatou v duchu severofrancouzské gotiky. - Loretánská kaple byla postavena roku 1723 z iniciativy Davida ze Steinu, děkana ve Fryštátu. Stála v severozápadním rohu dvora mezi dominikánským klášterem a jezuitským seminářem. Byla obklopena ze tří stran ambitem, který měl ve zbylých třech nárožích kruhové kaple. Do Santa Casy obdélného půdorysu, která byla začleněna kratší západní stěnou mezi gotické opěráky kostela sv. Kříže, vedl z kostela vstup určený pro řeholníky. Po zrušení kláštera byla loretánská soška Černé Madony přenesena do kostela sv. Ignáce a nedlouho poté umístěna v levé lodi kostela sv. Jakuba. Loretánská kaple a dvůr s ambity zanikly. - Kostel fungoval po celou dobu jako konventní k sousedícímu dominikánskému klášteru až do roku 1784, kdy byl klášter nařízením Josefa II. zrušen. Po této události přešel do vlastnictví armády, která zde zřídila kasárna. V letech 1784 - 1947 sloužil jako armádní skladiště, v roce 1947 byla loď kostela (zdí oddělená od presbytáře) pronajata Církvi československé husitské. Ta během následujících dvou let opravila hlavní trojlodí chrámu k používání. Sbor byl otevřen a posvěcen na Květnou neděli 10. dubna 1949. Východní část chrámu (presbytář) zůstal armádě jako skladiště až do roku 1990. Jeho původní klenba se nedochovala. Již od josefínské doby byl od hlavního trojlodí oddělen zdí v místě tzv. "vítězného oblouku". Po roce 2000 koupilo kostel v dražbě město Jihlava; v letech 2009 - 2011 byla odstraněna zeď mezi lodí a presbytářem při rozsáhlé rekonstrukci, při které presbytář dostal i unikátní nový strop z pnuté fólie. Kostel byl opraven s využitím prostředků z tzv. Norských fondů. - Chrámové trojlodí o stejné výšce kleneb je vrcholem tzv. cisterciácké gotiky u nás poměrně vzácné. Klenby jsou čtyřpaprskové, jen zčásti se zachovaly gotické fresky na motivy knihy Zjevení a pozdější výmalba ze 17. století. Vchází se jedinečným ústupkovým portálem (asi 1260). Věž kostela byla údajně dřevěná a po středověkých požárech již nebyla obnovena. Zůstalo po ní vzácné točité schodiště z jednoho kusu kamene. - Pozemek s kostelem patří městu Jihlava; kostel nyní slouží nejen k bohoslužbám, ale konají se zde i různé koncerty a další kulturní akce.