← kaple sv. Jana Křtitele (Hluboká) židovský hřbitov (Hluboká nad Vltavou) →
13673 kaple zvaná Samaritánka

(16. století), nová 2022
v SV části města zvané Hamr

Má novou střechu. Bez dveří, prázdná. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple byla obnovena v roce 2022 na původním místě a v původní podobě, pouze v ní nyní není pramen, který je stažen do studní přilehlých domů. - V původní kapli vyvěral pramen opředený pověstmi (měl nezávadnou vodu i v době morových či cholerových epidemií), jako léčivý byl uváděn již v roce 1540. Během častých povodní způsobených rozvodněnou Vltavou se voda ve studních naplnila špinavou vodou a zapříčinila řadu chorob, tento pramen ale zůstával i nadále nezakalený. Kapli nad pramenem nechal postavit v 16. století majitel zámku Hluboká Ondřej Ungnad ze Suneku. Kaple byla nazývána Samaritánka podle obrazu "Kristus a Samaritánka", jenž visel v interiéru. V roce 1943 namalovali nový obraz "Samaritánka" do kaple V. Suchánek a R. Ondráček z Chrámového družstva v Pelhřimově. V průběhu 20. století byla z kaple odstraněna tašková střecha, značně bylo sníženo zdivo štítu a kaple dostala téměř plochou betonovou střechu. Nakonec byla v roce 1958 zbořena. Po obou stranách kaple stály vrby (ty byly odstraněny až kolem roku 1980). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1827. - Pozemek s kaplí patří městu Hluboká nad Vltavou; město zorganizovalo v roce 2022 obnovu kaple.