na kopci Kalvárie V od městyse

čtyřboká

Má novou střechu. Zavřená, zařízená (repliku původního dřevěného sousoší sv. Anny a Panny Marie vytvořil v roce 2014 řezbář Jaroslav Hlaváček z Batelova; původní sousoší je uloženo na faře ve Stonařově). - Kaplička byla obnovena obcí v roce 2014 Stonařov v původní podobě a na původním místě. - Původní kaplička a k ní vedoucí křížová cesta byly poničeny pravděpodobně v 50. letech 20. století. Před opravou zůstávalo z kapličky jen čtvercové zdivo (0,93 x 0,93 m) do výše max. 0,35 m. - Kaplička byla postavena v roce 1926 na památku padlých v 1. světové válce. - Spolu s kapličkou bylo v roce 2014 opraveno i čtrnáct kamenných kapliček křížové cesty (13 z nich bylo před opravou poraženo a rozlámáno) a kříž vedle kapličky. - Pozemek s kapličkou a křížovou cestou patří městysu Stonařov; opravu celého areálu zorganizoval v roce 2014 městys Stonařov s využitím dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Třešťsko). - Opravený areál křížové cesty byl slavnostně posvěcen dne 27.9.2014.