kaple (Pohorsko) →
13744 kaple Panny Marie a sv. Huberta

v lese, SV od vsi, nad Černým Údolím

se sanktusníkem

Pseudogotická omítaná mešní kaple postavená ve stylu anglické gotiky v roce 1838 na místě starší kaple. V letech 1868 - 1869 ji hrabě Buquoy nechal rozšířit. - Jednolodní, s trojboce uzavřeným presbytářem, vpředu i vzadu trojúhelníkové zubované štíty, střecha lodi sedlová, závěr valbový s osmibokou sanktusovou věžičkou. Vchod hrotitý, nad ním malá soška sv. Huberta, okna hrotitá. Po stranách lodi po dvou oknech, po jednom v kněžišti a čtyřech v presbytáři. Loď byla sklenuta valenou klenbou s lunetami, kněžiště křížovou klenbou a presbytář paprskovitě, bez žeber. Oltář byl pseudogotický ze 70. let 19. století. Na kůru stály malé varhany. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.; podnik zvažuje obnovu kaple v letech 2016 - 2017.

Zdroj: Václav Marek