← kaple Panny Marie Ochranitelky (Česká Ves) kaplička sv. Kláry a sv. Františka (Česká Ves) →
13747 kaple sv. Dominika

J od kostela

Velká jednolodní podélní sálová stavba byla zbudována podle osy ve směru severozápad - jihovýchod. Loď byla obdélná se zaoblenými rohy, s hranolovitou věží vystupující nízkým rizalitem v ose jihovýchodního průčelí. Věž měla zaoblená nároží a mírně konkávně projmuté stěny, s pláštěm lodi ji spojovala konkávně projmutá křídla. K lodi přiléhal odsazený, segmentově ukončený presbytář, k němuž přiléhala čtyřboká sakristie. Fasády kaple byly členěny mělkými vpadlými výplněmi, v nichž byla okna s půlkruhovým záklenkem. Vstup do budovy byl valeně zaklenutým podvěžím. Loď byla zaklenuta valenou klenbou s výsečemi mezi pasy dosedajícími na pilastry, presbytář byl zaklenut konchou s výsečemi a v sakristii byla valená klenba s výsečemi. V jihovýchodní části lodi byla dřevěná hudební kruchta. - Pozdně barokní kapli vybudoval v roce 1775 Josef Frank zřejmě na místě starší kaple z roku 1695. Nově postavenou kapli ještě roku 1795 týž stavitel upravoval. Po výstavbě nového kostela sv. Josefa ve vsi (1924 - 1926) přestala kaple sloužit svému účelu a v roce 1935 byla adaptována na kostel Církve československé husitské. V roce 1947 byl kostel husitskou církví značným nákladem opraven a od té doby se zde dvakrát měsíčně konaly bohoslužby. V roce 1958 byla v kostele udělána nové elektroinstalace. v 70. letech byl v kapli sklad nábytku. Kolem roku 1985 byla kaple zbořena údajně proto, že z ní kvůli absenci údržby padaly trosky a ohrožovaly kolemjdoucí. - Kaple byla v roce 1958 prohlášena kulturní památkou; památková ochrana kaple byla zrušena Ministerstvem kultury ČSR dne 2.3.1981. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Česká Ves.

Zdroj: Bohumil Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska

Doplnění textu - v 70. letech 20. století byl v bývalém kostele sklad nábytku