← kostel sv. Michala (Čistá) kostel sv. Františka Serafinského (Dolina) →
13754 kostel sv. Kateřiny

vodní nádrž
na jižním okraji vsi

Stával na mírném návrší na hřbitově nad obcí. - Původní kostel z 11. století zničen za třicetileté války; obnoven raně barokně v roce 1662. V roce 1876 byl kostel znovu vysvěcen s novým patrociniem Panny Marie. - Jednolodní, obdélný, loď i presbytář plochostropé. Presbytář s polygonálním závěrem, snad ze starší stavby. Na severní straně k němu přiléhala sakristie, na jižní straně pozdější kaple. Nečleněná fasáda byla prolomena třemi páry obdélných, segmentově zaklenutých oken. K západnímu průčelí přiléhala hranolová věž členěná lisénami, završená cibulovou střechou, s obdélným portálem v západní stěně. V exteriérových nikách byly umístěny sochy sv. Kateřiny a sv. Markéty z roku 1730. Kostel byl obklopen hřbitovem s nízkou kamennou zdí. - Zvon z kostela je nyní umístěn v děkanském kostele v Kadani. - Dne 30.11.1964 byla zrušena památková ochrana kostela, dne 3.2.1966 bylo vydáno povolení k demolici, demolice byla provedena v březnu 1967. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Povodí Ohře, s.p. z Chomutova. - Ves Dolany byla zbořena v březnu 1967 a následně zatopena Nechranickou přehradou.