← kaplička (Horní Slatina) "velká" kaple sv. Josefa (Horní Slavkov) →
13784 "malá" kaple sv. Josefa

v 16. století
v 50. letech 20. století
západněji položená z dvojice kaplí Z od města

středně velká

"Malá" kaple sv. Josefa západně od města byla nazývána také Hahnova kaple (dle donátora). Původně byla zasvěcena Panně Marii, čemuž odpovídalo i vnitřní vybavení (dřevěná socha Madony na oltáři). Stavba měla v prvopočátku pouze obdélný půdorys s malou půlkruhovou apsidou v interiéru, jež byla vně stavby včleněna do trigonální hmoty závěru. Zdi byly členěny pouze dvěma malými okny po stranách. Teprve později byla přistavěna k průčelí menší předsíň, nižší než kaple; i s přístavbou měřila celá stavba na délku jen něco málo přes 7,5 m. Obě části kaple byly zastřešeny ve dvou výškách sedlovou střechou s polygonálním závěrem nad apsidou. Vnitřní vybavení bylo skromné. - Počátkem 50. let 20. století sloužila kaple jako sklad materiálu Jáchymovských dolů, poté byla zbořena při stavbě sídliště. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2533/10) patří městu Horní Slavkov, druhý (stavební parcela č. 868) má asi 20 spoluvlastníků.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do