← hřbitov (Kvilda) kaple sv. Jana Nepomuckého (Kvilda) →
13825 kaple Panny Marie, sv. Štěpána a sv. Rocha

S od vsi, při silnici

se sanktusníkem

Velká mešní kaple. - Obdélná, s trojúhelníkovým štítem vpředu i vzadu a se sedlovou střechou. Nad průčelím čtyřhranná věžička s nízkou jehlanovou střechou, po stranách po jednom polokruhovém okně (vykrojena směrem nahoru). Zezadu přistavěn malý polokruhový presbytář (nižší a užší než loď) s půlkuželovou střechou. - Nazývána též Mariánská nebo Trömlova kaple. - Dne 3.3.1709 byla prvotní dřevěná kaple zasvěcena sv. Rochovi, sv. Štěpánovi a Panně Marii. V roce 1860 byla tato dřevěná kaple stržena a nahrazena kaplí větší, kamennou, postavenou v letech 1860 - 1862 a posvěcenou dne 16.9.1862. Kaple stála ještě při dvoustém padesátém výročí svého posvěcení v roce 1959, byť značně poškozená. Srovnána se zemí byla v roce 1962. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

Zdroj: Jaroslava Vávrová - Muzeum obce Kvilda