← kaple Panny Marie Bolestné (Moravský Lačnov) kaplička (Moravský Lačnov) →
13852 kaple sv. Ducha

1749, západní část přistavěna 1824

s věží

Stála u školy; nyní je zde skupina stromů. - Pozdně barokní kaple byla postavena v roce 1749 z darů a sbírek místních občanů. Zasvěcena byla sv. Duchu a v tento svátek (druhá polovina května až počátek června) byla v Lačnově slavena místní pouť. Stavba měla půdorys cca 10 x 6 m, byla jednolodní, obdélná, s půlkruhově uzavřeným presbytářem a s hranolovitou věží krytou cibulovitou bání. V roce 1777 byly na náklady paní Viktorie Langové, manželky lačnovského rychtáře, namalovány obrazy křížové cesty. Během 19. století byla kaple několikrát opravována a v roce 1824 byla ke kapli přistavěna malá sakristie. Tuto přístavbu zaplatil Georg Schindler z domu č.p. 55. Na popud představeného kapelní rady, Bartholomäus Schindlera z domu č.p. 23, byla roku 1840 z darů pořízena do kaple nová křížová cesta. Tyto obrazy křížové cesty namaloval a ozdobil Johann Dittmann ze Svitav, orámování provedl truhlář Ignatz Blodig z domu č.p. 191. První pobožnost u nových obrazů se konala dne 1.11.1840. - Zajímavý je osud zvonů, které v kapli zvonily při všech významných událostech. V roce 1884 musel být zvon v Moravské Třebové nově odlit, protože původní zvon při opravě spadl a prasknul. Nový zvon byl do věže kaple zavěšen dne 4.1.1885. Váha zvonu byla 64 kg. Dne 18.11.1917 byl tento zvon, přes protesty občanů, zrekvírován pro válečné účely; jako odškodné dostala obec 255,- K. Ale již v roce 1920 byl ze sbírek pořízen zvon nový, který byl slavnostně posvěcen dne 16.5.1920. Nový zvon stál 3.350,- Kč a nesl jméno „Maria“. V návaznosti na slavnostní svěcení nového zvonu byla kaple opravena a do báně věže byly uloženy pamětní dokumenty. Bohužel, obsah těchto listin nebyl nikde zaznamenán. Svému účelu kaple sloužila do konce 40. let 20. století. V dalších letech se v kapli sloužily mše jen při výročí zasvěcení kaple a při hlavních církevních svátcích a po roce 1960 se už kaple nevyužívala vůbec. Naposledy dala kaple o sobě vědět v srpnových dnech v roce 1968. Tehdy se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy rozezněly zvony v celé republice. K hlasu zvonů se přidal i zvon lačnovské kaple. Zvonila paní Procházková, která bydlela vedle školy. To už byla kaple silně poškozená, bez oken a s děravou střechou. V roce 1971 byla kaple odsvěcena a na příkaz okresních orgánů zbořena. Kámen ze zdiva zbořené kaple byl použit při stavbě samoobsluhy Jednota v Moravském Lačnově. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČR dodatečně zrušena až dne 7.8.2009. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Svitavy.