13894 kaple Nejsvětější Trojice

s věží

Pseudoslohová kaple; obdélná, s trojboce uzavřeným presbytářem a s dvoupatrovou věží (širokou asi 3 m) před západním průčelím. Zařízení bylo současné s výstavbou. - Ve farní kronice Přimdy je uvedeno, že v roce 1698 tepelský opat Raimund Wilfert (opatem 1688 - 1724) světil v Rájově zvon, který byl upevněn na jednom z domů. V roce 1813 byla pak nad rybníkem a obecní studnou postavena první malá kaple. Jako oltářní obraz sloužil obraz se svatým Jiřím, namalovaným na dřevě. Kolem roku 1850 nechal Georg Seewald z domu č.p. 9 u příležitosti renovace kaple namalovat u jednoho malíře z Bärnau (Horní Falc) nový oltářní obraz s motivem Nejsvětější Trojice. V roce 1913 nechala obec za starosty Georga Goblirsche z domu č.p. 26 starou kapli zbourat a jako společnou věc celé obce postavit řemeslníky a sedláky novou velkou kapli. Stavitelem byl Wenzel Watzka z Boru u Tachova. Tato kaple o velikosti malého kostela a se zasvěcením Nejsvětější Trojici byla posvěcena v neděli Svaté Trojice dne 7.6.1914. Nový oltářní obraz namaloval Adolf Fischer, který byl učitelem kreslení a češtiny na měšťanské škole v Boru u Tachova. Na obraze byla Svatá Trojice v nebesích nad zelenou krajinou s pohledem na Rájov. Zároveň v nové kapli zůstal i starý oltářní obraz. Donátorem žulového sv. Jana Nepomuckého se žulovým podstavcem dle fotografie, který byl zastavěn do nové kaple, byl dle nápisu na kvadratickém soklu Georg Dietz v roce 1774. - Po vyhnání původních obyvatel v letech 1945 - 1946 začala kaple chátrat, v 50. letech 20. století sloužila kaple jako sklad hnojiva. Později byla vyčištěna, ale mládežníci jí poničili střechu a dřevěný klenutý strop; následně byla kolem roku 1968 zbořena. Oltářní obraz od Adolfa Fischera je zachován a uložen v regionálním muzeu v Tachově. - Dne 14.6.2019, kdy uplynulo cca 50 let od zbourání kaple a 105 let a jeden týden od vysvěcení kaple v roce 1914, se za účasti 15 občanů konala mše ve stínu stromů na místě bývalé kaple. Mši celebrovali dva duchovní z ČR (farář Miroslav Martiš a kaplan Václav Sládek) a dva duchovní z Německa (farář Georg Hartl z Waidhausu a farář Klaus Oehrlein z Ackermann-Gemeinde Würzburg). Přítomen byl také místostarosta Přimdy Jiří Kadera a mj. jeden starší pán, který vyprávěl, že v roce 1961 jako školák pomáhal při bramborové brigádě a byl v rájovské kapli, užívané tenkrát jako sklad, kde byly uskladněny zemědělské stroje a náčiní. - Kopie oltářního obrazu z roku 1914, kterou nechal v roce 2019 zhotovit přítomný farář Klaus Oehrlein (kopie obrazu byla při mši 14.6.2019 vystavena), bude po dohodě s městem Přimda nejspíš umístěna do renovované kaple v Třískolupech. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Přimda. - Mezi třemi chráněnými lípami je kříž.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler