← kaple sv. Jana Nepomuckého (Varvažov) kaplička sv. Jana (Vatětice) →
13938 kaple Panny Marie Bolestné

u rybníka

s věží, z větší části kamenná, neomítaná

Má novou střechu, věž měděnou. Má nová okna, věži chybějí okenice. Zavřená, zařízená. Upraveno i okolí kaple. - Původní kaple z roku 1709 byla orientovaná hrázděná stavba obdélného půdorysu zastřešená sedlovou střechou s hřebenem kolmým k západnímu průčelí, nad nímž byla vystavěna věž s cibulovou bání a čtyřbokou lucernou. Boky byly prolomeny dvojicí oken s půlkruhovým završením. Hlavní vstup ze západu byl také půlkruhový, strany vedle něj zdobily dvě půlválcové niky završené konchou. Stejná nika byla ještě nad vstupem. Interiér kaple měl presbytář zaklenutý plackou, v postranních výklencích byly umístěny rokokové sochy sv. Tadeáše a sv. Dominika. Oltář nesl rokokový obraz Snímání z kříže, nad nímž byly sdružené erby. Němečtí rodáci vzpomínali ještě na blíže nespecifikované obrazy, které byly proděravěné, což si spolu s kamennými kulemi vsazenými v železném rámu vysvětlovali poněkud romanticky jako připomínku bouřlivých časů třicetileté války. - Původní kaple byla zbořena asi v 70. letech 20. století (roku 1973 ještě stála). - Obnovu kaple zorganizoval a zaplatil majitel přilehlého zámečku a statku Jakub Vinčálek; obnova kaple má být prvním krokem k obnově celého areálu. Nová kaple v maximální míře respektuje vzhled původní kaple, jen není celá omítnuta (vně i uvnitř byly omítnuty jen části stavěné z cihel) a má větší věž, aby se do ní vešel zvon. Na rozdíl od původní kaple je také uvnitř vybudována kruchta. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Jakub Vinčálek z Prahy). - Kaple byla po obnově slavnostně posvěcena dne 17.9.2017, dne 15.9.2018 byl slavnostně posvěcen i nový zvon a také nový oltář v kapli. - Přilehlý zámeček je zbořen, zůstala jen hospodářská budova.

Zdroj: Jakub Vinčálek