← kostel sv. Bartoloměje (Jenišův Újezd) kostel sv. Anny (Jirkov) →
13971 evangelický kostel

evangelická
v Jezerské ulici na severovýchodním okraji města

Evangelický kostel s věží postavený Jednotou Gustava Adolfa. - Kostel se skládal z obdélné lodi a pravoúhlého presbytáře. Nad západním průčelím vystupovala vtažená hranolová věž. Fasáda byla členěna lisénami a slepými arkádami. V interiéru se nacházely varhany z roku 1860. - Stál za opuštěnou továrnou, kde odbočuje doleva silnička z Jezerské ulice; ve vidličce obou ulic jsou velké stromy, za nimi stál (nyní se tam stavějí domky). - Kostel stál na pětici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1166/5 a 1162/3) patří městu Jirkov, další dva (pozemkové parcely č. 1162/4 a 1162/5) jsou v soukromém vlastnictví (Iva Hývlová z Chomutova a Jiří Hývl z Jirkova) a pátý (pozemková parcela č. 1165/1) je také v soukromém vlastnictví (MUDr. Jana a Ing. Lubomír Šrámkovi z Jirkova).