kaplička Nejsvětější Trojice (Chomutov) →
14024 kaple Panny Marie Bolestné zvaná Kadaňská

v Z části města, mezi ulicemi Černovická a V alejích

se sanktusníkem

Veliká mešní kaple (zvaná Kadaňská) původně barokní, po přestavbě klasicistní. - Kaple měla čtvercovou loď, uvnitř se zkosenými výklenkovými rohy. Byla sklenuta kupolí. Obdélný presbytář a vstupní prostor byly v ose. Vstupní průčelí bylo členěno jónskými pilastry a ukončeno nízkým trojúhelníkovým tympanonem. Nad lodí byla stanová střecha se sanktusovou věžičkou. - Kaple byla postavena jako barokní v roce 1692, přestavěna byla roku 1715. Klasicistní přestavbou kaple prošla v letech 1825 - 1826 (po přestavbě byla znovu vysvěcena dne 3.11.1826). Památková ochrana kaple byla zrušena dne 31.12.1965, někdy v té době byla zbořena. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3886/1) patří firmě Praha West Investment, k.s. z Prahy, druhý (pozemková parcela č. 3840/4) patří Ústeckému kraji (Střední škole technické, gastronomické a automobilní). - Ke kapli vedla od města z VSV směru křížová cesta ze 14 kapliček, postavená v roce 1821. V kapličkách byly původně kamenné reliéfy, jež byly později zničeny a nahrazeny obrazy malovanými na plechu. Trasa křížové cesty byla před rokem 1870 přerušena výstavbou železniční trati. Nejprve tu zůstal ještě přejezd, ale později při rozšiřování chomutovského nádraží byla trasa zaslepena. V areálu nádraží je stále zachována část cesty ke kapli doprovázená alejí. Podle fotografií stály některé kapličky křížové cesty ještě ve 20. letech 20. století.