14083 kaple Olivetské hory

V od města, na úpatí Křížového vrchu

Zůstaly jen zbytky obdélného obvodového zdiva zasypané troskami, kamenný taras a žulové schody, které vedly původně ke kapli. Uprostřed původní kaple je dosti nesmyslně postavena cedule s poděkováním sponzorům, kteří se podíleli na opravě zastavení blízké křížové cesty. - Velká obdélná kaple na začátku křížové cesty o rozměrech asi 5 x 10 m s rovným závěrem, krytá valbovou střechou. Delší stěna vstupního průčelí byla uprostřed prolomena polokruhově zakončeným vchodem s profilovanými pilastry po stranách a zakončena štítem s kamenným křížkem na vrcholu. Na obě strany ode dveří bylo po jednom polokruhově ukončeném okně. Pod střechou probíhala po celém obvodu výrazná profilovaná římsa. Uvnitř byla kaple zaklenuta. Vnitřní zařízení kaple tvořilo sousoší Olivetské hory. Vpředu na kamenném podstavci klečela plastika Ježíše Krista, zvedajícího hlavu k nebi, a za ním byly umístěny spící učedníci. Dále bývaly v interiéru kaple dřevěné lavice. - V říjnu 1923 byla kaple osvětlena v rámci elektrifikace křížové cesty. - Někdy po roce 1950 však byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Nejdek.