← kostel sv. Maří Magdalény (Skalka) kaple (Skalná) →

v Dolní Skalné

s nízkou věží

Velká mešní kaple s věžičkou v Dolní Skalné. - Měla rozměry cca 8 x 5 m, podkovovitého tvaru, vysoká asi 5 m (bez věže před průčelím). - Kaple stála v Dolní Skalné v parku, kde je nyní budka autobusové zastávky. Stála od budky směrem ke křižovatce (v oblouku parku, kde jsou teď stromy, byl presbytář kaple). Před průčelím stály dva velké stromy (nyní jsou z nich jen pařezy). - Kapli nechal postavit v roce 1716 majitel zdejšího panství Sigismund Abraham von Trautenberg jako poděkování za uzdravení z těžké choroby. Dne 30.3.1956 napsala Rada Místního národního výboru ve Skalné církevnímu tajemníkovi pro okres Cheb, že kaple je ve velmi špatném stavu a nepřispívá ke vzhledu Skalné; žádala proto o sdělení, zda bude církev jako vlastník kapli v dohledné době opravovat nebo zda ji může obec zbořit. Dne 11.5.1956 církevní tajemník odpověděl, že kaple není majetkem církve, ale obce, takže Místní národní výbor musí rozhodnout o její opravě či demolici. Doporučil tuto věc projednat s místním duchovním, který by mohl přesvědčit věřící, aby kapli opravili v rámci Akce Z. V roce 1956 požádal místní farní úřad Krajské středisko památkové péče v Plzni o odborný posudek a opravu kaple. V roce 1957 však nechal Místní národní výbor bez vědomí farního úřadu kapli zbořit. - Kaple je zakreslena již na mapě stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na trojici pozemků; všechny tři (pozemkové parcely č. 1712/1, 1712/3 a 1794/6) patří městu Skalná.