v S části vsi

osmiboká, se sanktusníkem

Kaple byla centrální, osmiboká, s pětiboce uzavřeným presbytářem, členěná pilastry. Kupolová klenba s lunetami byla zastřešená šindelovou cibulí se sanktusovou vížkou. Okna byla zakončena polokruhově. Hlavní oltář byl z doby kolem roku 1730 s vyřezávaným rámem, boční oltáře z doby kolem roku 1718 s vyřezávanými rámy; všechny se po demolici kaple ztratily. - O postavení kaple se vyjednávalo od roku 1721, pražská konzistoř ale přišla s požadavkem, aby obec pro zřízení kaple dala nějaké věno pro stavbu kaple a její údržbu. Dne 1.5.1731 věnovali občané Neškaredic pole zvané Cukmantl jako věno kapli a následně dne 18.7.1731 pražská konzistoř vydala povolení, aby si obyvatelé Neškaredic na vlastní náklady kapli postavili a zasvětili ji sv. Janu Nepomuckému. Kaple byla postavena ještě roku 1731, později byla opravována v letech 1868, 1894 a 1929. - Kaple stála u bývalé školy, je zde schodiště od silnice směrem do zahrady; nad tímto schodištěm kaple stála. - Kaple byla zbořena vojáky dne 27.11.1962; bourání začalo v 9,00 hodin a trvalo do 17,00 hodin. Vojáci nejprve strhli báň a poté rozvalili zdi kaple a vše nechali neuklizené na místě. O několik dní později přijeli vojáci znovu a ze zbořeniště si odvezli cihly. Dřevo z krovů mělo podle rozhodnutí Městského národního výboru v Kutné Hoře připadnout vedlejší škole; než si škola dřevo zpracovala, ukradli ho Romové, kteří při té příležitosti ukradli i větší část dřeva, které už měla škola uložené na školní zahradě. Na místě zbořené kaple tak zůstaly jen rozházené kameny. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1/2) je v soukromém vlastnictví (Jan Staněk z Neškaredic), druhý (pozemková parcela č. 29) je také v soukromém vlastnictví (Marek Rajdl z Jakubu).

Zdroj: Milan Vinduška