← kaple (Doupov) klášterní kostel sv. Alžběty (Doupov) →
14114 kaple Panny Marie Pomocné (Buková kaple)

ZJZ od města při silničce na Vísku

se sanktusníkem

Velká mešní kaple s věžičkou stávala při silničce na bývalou Vísku, téměř naproti dodnes stojící pseudogotické hrobce Zedwitzů. - Obdélná stavba s polokruhově zakončeným presbytářem krytá valbovou střechou s menší polygonální věžičkou s původně zvonovitou bání, později jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí s obdélným vchodem a půlkruhovým okénkem v ose bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Podélné stěny kaple bývaly prolomeny dvěma páry obdélných, polokruhově zakončených oken. Na pravé straně se nalézal ještě obdélný boční vchod. V závěru byla kaple sklenuta konchou. Vnitřní zařízení tvořil sloupový portálový oltář s obrazem v rámu. - Poslední majitel doupovského panství z rodu Verdugů, který měl majetek také v Polsku nedaleko Čenstochové, dal zhotovit kopii tamější tzv. Černé Madony a obraz připevnit na jeden z buků ve svém lese. Roku 1675 byl právě u tohoto stromu zachráněn jakýsi měšťan z rukou loupežníků a jako výraz díků dal zde postavit dřevěnou kapli Panny Marie Czenstochowské, do které byl obraz přenesen. V roce 1834 byla na místě původní dřevěné kaple postavena zděná barokní kaple Panny Marie Pomocné, zvaná také Buková kaple (Buchenkapelle). - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války přestala být kaple udržována. Po vysídlení Doupova dne 15.5.1954 byla kaple ponechána svému osudu a pomalu chátrala; ještě v roce 1962 měla i střechu. Někdy po roce 1963 byla nakonec zchátralá kaple stržena. V místech zbořené stavby zůstal stát poslední svědek Bukové kaple, starý mohutný buk se zavěšeným svatým obrázkem. Dne 18.4.2010 položili členové občanského sdružení Andělská Hora pod záštitou a za finanční podpory AČR a VVP Hradiště na místě bývalé kaple pamětní kámen s textem o historii kaple a byl vysazen malý buk, jako poděkování stromům, které kapli daly jméno. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obraby ČR.