← kaplička Kristus na Kříži (Libkovice) evangelický kostel (Libkovice pod Řípem) →
14139 kostel sv. Mikuláše a sv. Michaela Archanděla

v centru obce

Pseudorenesanční kostel se skládal z obdélné lodi a trojboce uzavřeného presbytáře. K jeho jižní stěně byla přistavěna drobná sakristie a patrová oratoř. Stěny byly členěny plochými pilastry a osvětleny velkými, půlkruhově zaklenutými okny. Nad západním průčelím vystupovala hranolová věž s cibulovou střechou. - Už v roce 1936 byl kostel poškozen blízkou důlní činností a ve zdivu se objevovaly praskliny. Ještě během 70. let byly prováděny udržovací práce. Roku 1992 byl církví prodán (vyvlastněn) firmě Doly a úpravny Komořany, s.p. Při likvidaci obce v letech 1993 - 1994 byla odstraněna pouze střecha stavby, demolici kostela zabránili ekologičtí aktivisté. Majitel nechal kostelu v roce 1995 udělat novou střechu za 1 mil. Kč a pronajal jej hnutí Duha, to jej ale roku 1997 vrátilo, aby nemuselo platit strážní službu. Obyvatelé z okolí poté ukradli novou střechu i krovy; zůstalo jen obvodové zdivo. Na návrh starostky Mariánských Radčic Zdeňky Kulhavé z února 2002 státní podnik požádal o možnost demolice kostela. Dne 24.6.2002 byl vydán demoliční výměr; demolici v červenci 2002 provedl bez publicity během 14 dnů s.p. Doly a úpravny Komořany, protože mu jako majiteli hrozila pokuta za neudržování stavby. Památková ochrana vyhlášená 29.10.1993 byla zrušena dne 5.12.1993. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova.