← kaple (Nová Véska) kaple (Nová Víska) →
14147 kaple Panny Marie Pomocné

s věží

Místo, kde kaple stála, je srovnáno, je zde trávník. - Kaple byla zbořena v létě 2003 poté, co demolici odsouhlasilo zastupitelstvo obce Norberčany v čele se starostkou Marií Vališovou (demolice byla plánována komunisty již v 80. letech 20. století, po roce 1989 byla její příprava zastavena). Před zbořením měla kaple střechu věže s velkými dírami (celý krov byl nakloněn), střecha lodi byla ze dvou třetin propadlá, třetina nad presbytářem s dírami ještě držela - pod ní držela klenba s prasklinami, svislá prasklina byla i v zadní stěně, v přední části bylo zdivo lodi shora zčásti poškozeno (uvolňovaly se kameny a cihly, hrozilo prolomení překladu nad jedním oknem), fasáda byla zničená, kaple byla bez oken a dveří, uvnitř byly trosky, kolem rostla náletová zeleň. - V roce 1800 se uvádí kaple s oltářem a dvěma zvony, z nichž jeden byl odlit v roce 1589. V roce 1920 nechala obec namísto památníku padlým v 1. světové válce přistavět na jejich počest ke kapli věž s hodinami. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1834. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Norberčany; kaple patřila obci Norberčany; ta demolici financovala ze svého rozpočtu, aniž se předtím alespoň pokusila získat na opravu nějakou dotaci.