← kaple sv. Františka Serafinského (Prosmyky) kaple sv. Kříže (Prostějov) →
14151 kaple sv. Floriána

na Floriánském náměstí

s představěnou věží

Původní menší barokní kaplička na Floriánském náměstí byla postavena již v r. 1722. Během josefínských reforem byla r. 1787 zrušena a prodána i s veškerým zařízením ve veřejné dražbě. Samotná kaple však zůstala zachována. K bourání došlo až v r. 1846 a následně byl vystavěn stánek nový, který o dva roky později na svátek sv. Floriána posvětil prostějovský děkan a farář Jun Hundsfeld. Kaple patřila do majetku římskokatolické církve ve správě farního úřadu Prostějov. Jednou týdně se zde konaly mše svaté a každoročně na svátek sv. Floriána (4. května) sem směřovaly průvody z farního kostela. Slavnostní zpívanou mši celebroval sám prostějovský farář. V letech 1934 - 1935 došlo k úpravě okolí svatostánku a celkové plochy sadu na Floriánském náměstí. O dva roky později vymaloval vnitřek památky mistr Jan Ježek z Bystřice pod Hostýnem. Koncem 50. let 20. století se v souvislosti s plánovanou výstavbou krytých lázní na Floriánském náměstí začalo diskutovat o možnosti asanace objektu kaple při budoucí úpravě prostranství před lázněmi. Osudy svatostánku se tak nachýlily ke konci. Budova kaple byla v průběhu stavby lázní prozatím využívána jako skladiště materiálu. Ke konečnému bourání kaple došlo v lednu 1962, tedy jen krátce před uvedením lázní do zkušebního provozu (únor 1962).

Zdroj: Mgr. Tomáš Cydlík, SOkA Prostějov

• Jirka Valda napsal 25.08.2011 22:51

Bývalá dominanta Floriánského náměstí v Prostějově. Původně zde stávala menší barokní kaplička. Ta byla v roce 1846 přestavěna. Osud završil komunistický režim roku 1962. Tehdy byla zbořena z důvodu zástavby městských lázní. Ty však byly nakonec postaveny několik desítek metrů stranou, takže kaple byla zničena naprosto zbytečně. Místo kaple dosud kopírují stromy v malém parčíku naproti tehdy moderní stavby městských lázní.