14162 kaple sv. Alfonse

Zaniklé (známka 600) zděné velké kaple

v 70. letech 20. století
ve vsi

Stála ve středu vesnice, vedla od ní alej k nedalekému hřbitovu. Těsně se přitom kdysi dotýkala rozlehlé selské usedlost čp. 29, což byla rychta Josefa Krätschmera. - Velká mešní kaple o rozměrech 8,65 x 14,6 m; uvnitř visel oltářní obraz sv. Alfonse od novojičínského malíře Bergera. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Bělá byla vystěhována v létě 1952 (zahrnuta do vojenského újezdu dne 5.2.1952), beze zbytku zbořena v 70. letech 20. století. - Ves Bělá je zcela zbořena, zůstaly jen menší trosky několika domů. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek, na němž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a stal se součástí nově vzniklé obce Město Libavá.