kaple Olivetské hory (Krásno) →
14178 bývalá kaple Zvěstování Panně Marii

v Z části města

barokní

V roce 1760 byla ve městě postavena velká kaple pro sochu Madony na místě, kde v roce 1677 umístil truhlář Zimmerhackl do otvoru padlého stromu vlastnoručně vyřezanou dřevěnou sochu Panny Marie Krásenské s Ježíškem. - Kaple byla jednolodní, obdélná, s pětiboce ukončeným presbytářem. V průčelí byla členěna čtyřmi pilastry. V lodi byla sklenuta kupolí, v presbytáři křížově. - Pozdně barokní kapli nechal vystavět v roce 1760 pražský kanovník Norbert Klupp; původní plány kaple zpracoval roku 1756 chebský stavitel Carl Faber, nakonec ale byla kaple postavena podle plánů regionálního stavitele Johanna Georga Pöpperleho z Horního Slavkova. - V rámci josefinských reforem byla kaple v roce 1782 zrušena a socha Madony byla přemístěna do kostela. Kaple zůstala opuštěná až do roku 1844, kdy byla přestavěna na městský chudobinec. Někdy na počátku 20. století byl chudobinec zrušen a nevyužívaný objekt postupně zchátral. Budova bývalé kaple byla zbořena v první polovině 60. let 20. století (na jaře 1963 ještě stála). - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kaple stála na čtveřici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2105/4) je v soukromém vlastnictví (Ivana a Petr Wesselí z Krásna), další dva (pozemkové parcely č. 3119/3 a 3057/1) patří Krajské správě a údržbě silnic Karlovarského kraje a čtvrtý (pozemková parcela 2105/2) patří městu Krásno.