← kaple Panny Marie Bolestné (Ostrov) kaple sv. Anny (Ostrov) →
14229 kaple Panny Marie Einsiedelnské

u kláštera, ve svahu

Má novou střechu. Opraveno i mohutné přístupové schodiště. - Obdélná stavba s odsazeným pravoúhlým závěrem. Bohatě členěné vstupní průčelí je zdobeno nárožními pilastry a párem představěných sloupů s kompozitními hlavicemi nesoucími architráv, vlysy a profilovanou věncovou římsu v antické formě. Vstupní průčelí je završeno nad římsou vysokým portálovým nástavcem štítu se středovým štukovým reliéfem Smrti Panny Marie. Vrchol frontonu dekorativně završuje socha Panny Marie (Immaculata), na křídlech štítu pak sochy sv. Benedikta a sv. Maura. Obdélný portál vchodu rámují kanelované pilastry, nesoucí roztržený fronton s aliančním znakem majitelů panství, vlevo markrabat Bádenských, vpravo vévodů Sasko-Lauenburských. Pole po stranách vstupu zaplňují štukové reliéfy Zvěstování Panny Marie a Narození Panny Marie. Vnitřní zařízení tvoří ostrovská kopie černé madony z Einsiedeln, postavená na oltáři ve výklenku v závěrové stěně. Výklenek je od lodi oddělen kovanou ozdobnou mříží. V lodi kaple jsou umístěny dvě řady dřevěných lavic. - Kapli nechala postavit markraběnka Sibylla Augusta Bádenská jako kopii poutní kaple ve švýcarském Einsiedelnu. Byla postavena patrně jedním z dvorních stavitelů, Rohrerem či mistrem J. M. Sockhem. Dne 8.9.1710 byla kaple vysvěcena. Na konci 20. století byla zdevastovaná kaple za finanční pomocí partnerského města Rastattu opravena. Dne 8.9.2002 byla kaple znovu slavnostně vysvěcena.