kaplička (Písečná) →
14236 kaplička Nejsvětější Trojice

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 501) zděné kapličky

V od vsi, u vodárny, na křižovatce lesních cest ve směru na Nový Šidlov

velká

Má novou střechu. - Poškozená kaplička stála ještě v roce 1999, poté byla rozkradena na stavební materiál. – Hranolová zděná kaplička se sedlovou střechou. Kaplička je omítaná, opatřená světlým okrovo-bílým krycím nátěrem. Obíhá ji vysoký kamenný sokl. Završuje ji sedlová střecha pokrytá červenými bobrovkami vytvářející na čelní straně trojúhelný tympanon rámovaný plochou pásovou římsou, na spodní straně rozeklanou. V tympanonu je malá nika ukončená konchou s konzolovitě vysazeným parapetem. V čelní stěně se nad soklem otevírá vysoká, valeně půlkruhově zaklenutá nika s lavicí u zadní stěny. – Ještě v soupisu z 60. let 20. století se píše: „masivní, zděná, krytá prkny, uvnitř větší výklenek s namalovaným svatým obrazem na plechu, ve štítě malá plastická výzdoba (Oplakávání Krista pod křížem), oprýskaná omítka“ (Pokorný 1960). - V roce 2002 došlo k destrukci celého objektu zřejmě důsledkem krádeží pískovcových štuků. V roce 2004 byl při čištění základů objeven pískovcový podstavec s rytým nápisem „Anno 1694“ a tři části poškozeného pískovcového sloupu. Původně pravděpodobně na místě kapličky či v jejím okolí stála Boží muka nebo sloup se soškou, jehož části byly po zničení zazděny do základů kapličky. - Kaplička byla obnovena Vojtěchem Králem, nákladem města Česká Lípa, v roce 2004. Iniciovalo o. s. Drobné památky severních Čech.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě

Byla to kaple Nejsvětější Trojice, stála ještě r. 1999, poté byla rozkradena na stavební materiál.