← kaple Kalvárie (Šluknov) kaple Poslední večeře Páně (Šluknov) →
14240 kaple Žaláře Krista

kaple křížové cesty
na Křížovém vrchu

Má novou střechu. - Za výstavbou nejstarší a obsahově nejzajímavější křížové cesty ve Šluknovském výběžku stál slib pivovarnického tovaryše Antona Drösela. Slíbil Bohu, že pokud ve Šluknově nalezne práci a domov, postaví na skalnatém kopci nad městem křížovou cestu. Přání se mu splnila a slib dodržel. Začal se stavbou křížové cesty, kterou dokončili jeho následovníci. - Na Křížovém vrchu ve Šluknově, zhruba 500 m jihovýchodně od kostela sv. Václava, najdeme rozsáhlou křížovou cestu s četnými kaplemi a umělými jeskyněmi. Má charakter pašijové cesty a příběh Ježíšova utrpení vypráví již od Poslední večeře a modlitby v Getsemanské zahradě. Kromě 12 barokních sloupků zastavení byla vybudována kaple Božího hrobu, grotta sv. Petra a sv. Máří Magdalény a Getsemanská zahrada. Křížová cesta se rozšiřovala i v dalších stoletích, např. v letech 1860 - 1870 byla postavena kaple Žaláře Krista, roku 1872 byla postavena kaple Poslední večeře a 1925 kaple Bičování Krista. Přibyly také pomníky padlým z let 1866 a 1914 - 1918. - Pozemek s kaplí patří městu Šluknov; město v letech 1995 - 2005 zorganizovalo opravu areálu křížové cesty. Do výklenků zastavení byly umístěny kopie reliéfů, které vyřezali zdejší řezbáři. Dochovaly se i původní dřevěné reliéfy.