← kaplička křížové cesty "Ježíše vlečou potokem Cedron" (Starý Hrozňatov) kaplička křížové cesty "Ježíš je přibíjen na kříž" (Starý Hrozňatov) →
14268 kaplička křížové cesty "Ježíšovo tělo je sejmuto z kříže"

křížová cesta
755028
1945–1989
1664 - 1689
zastavení č. 28 křížové cesty k Loretě ve Starém Hrozňatově, u Lorety

velká

Má novou střechu. - Zastavení znázorňuje "Ježíšovo tělo je sejmuto z kříže". - Současně s budováním loretánské chýše jako napodobeniny místa zvěstování a života Svaté rodiny začali chebští jezuité budovat podle jeruzalémského vzoru velkou křížovou cestu na připomínku utrpení Ježíše Krista. V letech 1664 - 1689 vzniklo v členité krajině kolem Starého Hrozňatova celkem 29 zastavení, umístěných ve 23 objektech. Křížová cesta začínala kaplí Loučení v Podhradě u bývalého Červeného mlýna (dnes se toto místo nachází pod hladinou Jesenické přehrady), postupovala cestou směrem na Kozly, pak lesem zvaným Olivová hora kolem rybníka k Mohelenskému potoku (nazvanému zde potok Cedron), dále po hřbetu nad potokem kolem centrální kaple Poslední večeře Páně k domu Piláta se 6 zastaveními (stával za budovou bývalé roty Pohraniční stráže), pak poutníci sešli úvozovou cestou do vsi, pod bránou jeruzalémskou se vydali směrem na loretánský kopec, na jehož vrcholu byla vztyčena kaple sv. Kříže (Kalvárie) a poslední zastavení Boží hrob se choulí opodál na okraji lesa. V kaplích se nacházelo ještě počátkem 20. století celkem 127 vesměs dřevěných soch znázorňujících strhující biblický příběh, do dnešní doby se dochovaly v muzejním depozitáři pouze některé z nich. Sochy v otevřených výklenkových kaplích chránilo dřevěné oplocení. U Božího hrobu se nacházel soubor kamenných plastik velikonočního cyklu, který je dnes umístěn v meditační zahradě u Lorety, vzniklé z bývalého hřbitova. - Pozemek s kapličkou patří církvi.