← kaple Nejsvětější Trojice (Vranov nad Dyjí) kaplička sv. Tekly (Vranov nad Dyjí) →
14296 kaplička Panny Marie Třídubské

v Bítovské ulici, na křižovatce

středně velká

Má novou střechu. zavřená, zařízená. - Podle legendy těžce nemocný koželuh Matyáš Weinberg, žijící nedaleko města Hornu v Rakousku, se modlil za své uzdravení k Panně Marii. Byl vyslyšen, uzdravil se a jako poděkování vytvořil z vosku Pietu. Tu v roce 1656 umístil na trojkmenný dub, který rostl u poutní cesty Moravanů do Mariazell. V roce 1680 do mohutného dubu uhodil blesk, strom vyhořel, ze zbytků stromu byl postaven oltář a na tomto místě byla vystavěna dřevěná kaplička. - Moravští poutníci začali Pannu Marii nazývat Marií Třídubskou a poutní trasa se nazývala „Česká cesta.“ - Kaplička vystavěná v roce 1754, vzácná a uctívaná památka, byla s největší pravděpodobností součástí poutní cesty do kostela Panny Marie Třídubské. Kaplička byla součástí rozsáhlého Jelenova mlýna, který byl ještě před napuštěním Vranovské přehrady vykoupen. Správa přehrady se rozhodla kapličku zachránit (stála na souřadnicích cca 48.907750, 15.815161 na S břehu Dyje). Byl vypracován projekt na přemístění a transport kapličky. Jeho autorem byl Ing. Karel Lossman, vrchní technický komisař a stavební správce přehrady. Kaplička stála asi půl kilometru od základů přehradní hráze a přemístění se uskutečnilo v čase, kdy ještě nebyla vybetonována střední část hráze. Celá barokní stavba byla nejprve obedněna, pak odkopána a kladkou vyzvednuta ze země. Převezena byla půl kilometru k rozestavěné přehradní zdi a zde z výše 80 m byla spuštěna plošina na rozvážení cementu, na kterou se kaplička nasunula a kabelovým jeřábem byla přenesena na pravý břeh Dyje. Odtud transport pokračoval na autě až na stávající místo. Přemístění kapličky se konalo na přelomu let 1932 - 1933. Bylo to první úspěšné přemístění sakrální stavby u nás. Jako poděkování se konala dne 25.5.1933 slavná pobožnost. O akci psal Znojemský deník dne 30.5.1933: „V 16.00 hod. vyšel imposantní průvod obyvatel Vranova a okolí, v čele šel spolek veteránů s vlajkou a hudbou, následovali chlapci z místního sirotčince, kteří nesli velký, nově restaurovaný obraz svaté Panny Marie Třídubské. Po stranách šly dívky v bílých šatech. Pan farář Lang pronesl procítěnou řeč o významu Panny Marie Třídubské, poděkoval za záchranu barokního skvostu, který má nové, krásné, vysoko uložené místo, jež mohou vidět tisíce návštěvníků putujících k přehradě a ke hřbitovu.“ - V roce 1932 byl opraven i kříž na kapličce, do jehož makovice dělníci vložili dokument, který byl v roce 2012 při generální opravě kapličky a křížku objeven a je uložen v Okresním archivu. Jsou zde jména dělníků, kteří se podíleli na záchraně této památky a přesný čas uložení dokumentu "...pondělí 10.47 1. srpen 1932…". - Generální oprava kapličky se uskutečnila k výročí 80 let existence Vranovské přehrady a záchrany unikátní památky. - Pozemek s kapličkou patří městysu Vranov nad Dyjí.