kaple (Pohlody) →
14342 kaple Panny Marie Bolestné

Opravené (známka 100) polodřevěné kaple

v lese, V od vsi

středně velká, polodřevěná

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple byla postavena okolo roku 1830. - Původně na tomto místě stál dřevěný sloup s Mariánským obrázkem. Tehdejší majitel pozemku, Jan Knötig z Pohledů č. p. 34, se rozhodl na tomto místě postavit kapli. Údajně jej k tomu vybídl živý sen, ve kterém se mu zdálo, že na Podlesí u Březové, v určitém domě na půdě, leží socha bolestivé Panny Marie ve zcela zuboženém stavu. Pan Knötig se tam odebral a skutečně sochu na půdě označeného domu našel. Po dohodě s majitelem ji pak za jednu fůru březového dříví získal. Sochu nechal zrestaurovat a pak umístit do nově zřízené lesní kaple, kde byla věřícími velmi uctívána. - V době války v roce 1866 a při vypuknutí cholery se konalo denně procesí ze vsi k lesní kapli, která jinak stála daleko od veřejné cesty v lese, zcela opuštěná, ale obyvateli velmi uctívaná. Jiné písemné doklady, které by jednoznačně vysvětlily její vznik, se nedochovaly, avšak ústním podáním se svědectví o jejím vzniku zachovalo do dnešních dní. - O kapli se trvale starala rodina Knötigova. Poslední původní majitel lesní kaple, pan Mořic Knötig z č.p. 34 v Pohledech, velmi zbožný hospodář, zemřel 13.5.1946 a ještě v posledních hodinách svého života myslel na svou lesní kapli. Nový nastupující hospodář mu musel do chladnoucích mozolnatých rukou slíbit, že nedopustí zrušení kaple, která je uctívaným dědictvím po předcích. Přesto došlo postupně od té doby k devastaci této kaple. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; podnik zorganizoval v roce 2000 opravu kaple.