← márnice (České Meziříčí) kaplička (České Vrbné) →
14349 kaple Nanebevzetí Panny Marie

J od vsi

středně velká, s nízkým sanktusníkem

Celá má novou měděnou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit omítku a nátěr. Místo dveří má jen ozdobnou kovovou mříž. Zařízená. - O vzniku kaple je známo následující: místní obchodník z č. p. 23 a člen hudební kapely onemocněl cestou z Brna těžkou nemocí nosu. V době nemoci viděl ve snu výjev slavného Zmrtvýchvstání. Po tomto snu si předsevzal postavit na Adamu sloupek s obrazem s tímto výjevem. Své předsevzetí splnil v roce 1801 (?). Na pamětní destičce stojí slova: „Jeho víra se naplnila a on se uzdravil!“ Zpočátku stál obrázek volně na sloupku, byl navštěvován věřícími zdejší obce. Proto bylo toto místo v roce 1821, se svolením majitele pozemku Josefa Schollera, obestavěno dřevěnou kaplí. Tím byl obraz také chráněn před nepřízní počasí. Na obraze je napsáno: „Věnováno v roce 1821 Antonem Baierem z Českých Petrovic. V roce 1847 byla Antonem Baierem postavena kaple kamenná.“ - Anton Baier zemřel v roce 1886 ve věku 76 let. V roce 1860 nechali obnovit oltář i obraz Josef a Emanuel Baierovi (synové zakladatele) a vnučka Anna Baier. Malým dárkem synovce zakladatele byla tabulka umístněná dne 3.7.1860: „Můj Bože, buď k nám stále milostiv a milosrdný a zachovej našemu dílu přízeň, Amen.“ Další oprava byla na žádost hospodáře Josefa Schrollera provedena v roce 1886. Byl opraven oltář a křížová cesta (Johann Hermann). Další oprava byla provedena roku 1912. Náklady byly hrazeny z obecního fondu a z darů šlechetných dobrodinců. Z vděčnosti a úcty ke Spasiteli nechala kapli opravit Anna Lux a nechala původní obraz Zmrtvýchvstání nově namalovat. Na sloupku pod obrazem je k přečtení: „Původní obrazový sloupek ke slávě Zmrtvýchvstání postaven v roce 1821 Antonem Baierem České Petrovice“. - Ke kapli bylo podle zvyku zakladatele pořádáno každý rok na Velikonoční pondělí a na svátek Nanebevzetí Panny Marie procesí. Na Velikonoční pondělí vítala shůry od kaple přicházející veselá hudba. - Pozemek s kaplí patří obci České Petrovice; obec zorganizovala v roce 2000 opravu kaple s významnou pomocí starousedlíků. Po opravě byla kaple znovu posvěcena. V roce 2008 pak byla uspořádána veřejná sbírka na 20 pískovcových schodů vedoucích ke kapli.