14430 kaple Panny Marie Lourdské

se sanktusníkem

Má novou střechu, věžička měděnou. Opraven je i interiér. Kolem je nově uděláno odvodnění. – Ve farní kronice (zápis z roku 1903) se o stavbě a vysvěcení kaple píše toto: „Na zasedání obecního výboru dne 7.2.1900 bylo na základě podnětu jeho předsedy jednomyslně přijato usnesení postavit větší kapli. Za tímto účelem místní obyvatelé i dobrodinci odjinud ihned upsali 1 884 korun. Protože však tato částka pro stavbu nestačila, dala většina vlastníků pozemků v obci pro tento krásný účel k dispozici úplný šestiletý pacht honitby. Nyní dosáhla celková částka určená pro stavbu 3 000 korun a na zasedání obecního výboru dne 28.3.1900 bylo možno rozhodnout, že příští rok na jaře bude stavba zahájena. Slavnostní zahájení stavebních prací se uskutečnilo dne 8.5.1901, přičemž většina obyvatel toto dílo radostně uvítala. Stavba se dočkala živé podpory a zapojení obyvatel, zvláště se vyznamenali Wenzl a Franz Fassl, Bernhard, Franz a Johann Hoffelner, kteří zdarma odvozili mnoho fůr. Protože již nestačil stávající stavební kapitál 3 000 korun, byly v obci uspořádány další sbírky, které vynesly značné částky. Většími částkami přispěli: jeho excelence Karel hrabě z Buquoy, Magdalena Reiter, Philipp Peier, Theresia Höcker a mnozí další. Kromě toho daroval Philipp Peier nový věžní zvon, který při svěcení obdržel jméno dárce „Philippus“, Magdalena Reiter darovala oltářní sochu Panny Marie a nádherný lustr, Wenzl Fassl krásnou závěsnou lampu a obyvatelé obrazy křížové cesty. Kaple spěla v roce 1903 ke svému dokončení, je to dílo vyjadřující dlouhodobou činorodou práci předsedy obecního výboru Johanna Wögerbauera v součinnosti s obecním výborem. - Vysvěcení kaple: dne 3.5.1903 se v obci Dlouhá Stropnice konala krásná a vzácná slavnost. Šlo o to, nechat nově postavenou výstavní kapli vysvětit knězem a předat ji tak jejímu účelu. Slavnostní den byl zorganizován vzorně. Nebyly žádné tlačenice či zmatky, jak tomu někdy u takových příležitostí bývá, přestože se na poměrně malém prostoru shromáždilo kolo 2 000 lidí. Vše bylo tak jednoduché, tak prosté, tak klidné, tak povznášející. Kaple byla slavnostně ozdobena stromky, vlajkami a květinovými věnci, v obci vlálo mnoho praporů, jarní počasí bylo nádherné.“ - Pozemek s kaplí patří obci Horní Stropnice; obec zorganizovala opravy kaple v letech 2002 a 2019. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 25.8.2019.