← kostel sv. Vintíře (Dobrá Voda) kaple (Dobranov) →
14475 kaple sv. Maří Magdalény

velká, osmiboká, se sanktusníkem

Celá má novou měděnou střechu. - Kapli založil Přibík Adaukt Jeníšek z Újezda, královský prokurátor, nejvyšší písař zemský a pán na Březnici roku 1642. Stavbu projektoval Carlo Luragho, známý vlašský stavitel. - Osmiboká stavba je postavena nad silnými vodními prameny. Strop byl původně zaklenut nad osmiúhelným půdorysem a střecha pokryta šindelem. Po zborcení klenby byl prostor uzavřen rovným stropem. Postavením železniční tratě roku 1874 kaple značně utrpěla a šindelová krytina byla nahrazena plechem. - Brzy po postavení kaple vznikly v její blízkosti malé lázně. Voda se z kaple přečerpávala ručně; obsahovala síru a sanytr, pila se mírně ohřátá, podporovala pocení a teplé koupele prospívaly při ochrnutí, pakostnici, nachlazení, kašli, kožních vyrážkách i očních potížích. Těmto nemocem odpovídá ochranná působnost světců, jejichž sochy jsou v kapli umístěny. Vytvořil je známý sochař a řezbář Ignác Hammer. - V letech 1992 - 1997 byla kaple opravena nákladem Městského úřadu Březnice, Ministerstva kultury ČR, biskupství České Budějovice, Nadace Ivana Havla, Nadace Českých památek Senohraby a sbírkou dárců z Dobré Vody, Boru, Březnice a okolí.

Zdroj: Sdružení pro opravu kaple sv. Maří Magdaleny