← kaple Piety (Nečtiny) synagoga (Nečtiny) →
14483 kostel sv. Jakuba Většího

v městysi

Mimo věž má novou střechu. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kostele mimo jiné následující: „ Na chlumu nad městečkem Nečtinami byl postaven na sklonku 13. století od Bavora z Nečtin při tvrzi zdejších vladyk. – Za války husitské byla fara spálena a kostel pobořen. Za vlády krále Ludvíka byl kostel opravován, ale stavbu dokončil teprve Hanuš Pluh kolem roku 1534. Svědčí o tom tři zvony z let 1520 – 1546. – Nečtinští byli již věrnými utrakvisty. Když sněm na přání luteránů roku 1567 zrušil kompaktáta, utrakvisté přešli k protestantům. – Po porážce stavů českých na Bílé hoře přiznali se nečtinští (aspoň na oko) k víře katolické. V letech 1624 – 1658 přisluhovali tu dílem dominikáni z Plzně, dílem cisterciáci z Plas. Teprve roku 1658 byl do Nečtin dosazen světský kněz Jan Neuman. – Václav Adam Kokořovec najímaje roku 1664 na půlletní výpověď faráře Tobiáše Hanckla (Hanckelius), uzavřel s ním smlouvu, že farář bude dle potřeby přisluhovati při filiálním kostele sv. Vavřince v Komárově. – Marie Karolina, vdova po Ferdinandu Felixovi z Kokořova, se svým svakem Ignácem Františkem z Kokořova, dala v letech 1750 – 1752 sešlý chrám zbořiti a na jeho místě postaviti zcela nový chrám barokní.“ - Pozemek s kostelem patří církvi.