← kaple (Kutná Hora) kaple sv. Jana Nepomuckého (Kutná Hora) →
14511 kaple Božího Těla

v Barborské ulici

Má novou střechu. - Kaple byla založena v polovině 80. let 14. století bratrstvem Božího Těla, těsně před zahájením stavby chrámu sv. Barbory, jako jako tzv. karner, dvoupodlažní hřbitovní kaple s kostnicí. Spodní prostor sloužil k pietnímu ukládání kostí, horní podlaží mělo být využíváno jako kaple pro bohoslužby za zemřelé. Není ovšem jisté, zda bylo horní patro této stavby vůbec dokončeno, s postupující výstavbou chrámu sv. Barbory zřejmě ztratilo svůj význam. Spolu s kaplí byl založen hřbitov, který se rozkládal patrně na místě dnešní Jezuitské koleje. Od poloviny 17. století byla kaple uváděna pod patrociniem Božího Těla. Ke stavbě situované na hraně skalnatého ostrohu byla pozvána pražská stavební huť, která vytvořila mimořádné dílo: stejnolodí se třemi prostorami se žebrovými klenbami sklenutými pomocí úzkých žeber bez přípor na mohutné válcové sloupy. Oproti původnímu záměru vzniklo zřejmě jen spodní podlaží, přístupné po schodišti ze západní strany. Jezuité po svém příchodu do města provedli v souvislosti se stavbou koleje terénní úpravy, nově vyřešili vstup do kaple a opatřili ho barokním portálem. Kapli nadále využívali při své koleji jako oratoř. Po zrušení jezuitského řádu v roce 1773 přestala kaple sloužit duchovním účelům, začala střídat soukromé majitele a také své využití, sloužila například jako skladiště krupaře Josefa Snížka nebo později jako varhanářská dílna. Kaple tímto využitím přirozeně trpěla, od poloviny 20. století pak nebyla využívána vůbec a postupně chátrala, až se v 90. letech 20. století dostala na seznam sta nejohroženějších památek světa. Díky spojenému úsilí města Kutná Hora a Ministerstva kultury ČR proběhla v letech 1997 - 2000 náročná rekonstrukce, která kapli zachránila. Díky tomu se podařilo v navenek skromné stavbě zachovat jednu z mála celistvě dochovaných vrcholně gotických prostor v Česku. - Pozemek s kaplí patří městu Kutná Hora.

Zdroj: cs.wikipedia.org; destinace.kutnahora.cz