← kaplička sv. Jana Nepomuckého (Vodice) kostel sv. Jana Křtitele (Vojenice) →
14539 kaple Čtrnácti sv. Pomocníků

ve V části města, v ulici Dr. Hajného u nákupního střediska Tesco

Má novou střechu; zařízená. - Kaple sloužila jako pietní místo pro vojáky padlé za válek o dědictví rakouské a pochované na přilehlých místech. S největší pravděpodobností se jednalo o vojáky jiného náboženství, kteří nemohli být pochováni na vodňanském hřbitově. - Dne 2.11.1998 byla celá kaple posunuta o cca 4 m (nákladem 250.000,- Kč); důvodem byla výstavba přilehlého nákupního centra a potřeba zajistit bezproblémový výjezd z nově vzniklého parkoviště. Stavba byla po přemístění též zrekonstruována.

Zdroj: Václav Blahout

• Václav Blahout napsal 23.01.2012 13:14

V ulici Dr. Hajného u nákupního střediska Tesco stojí na malém paloučku čtyřboká kaple z roku 1748 nesoucí název U čtrnácti pomocníků. Kaple sloužila jako pietní místo pro vojáky padlé za válek o dědictví rakouské a pochované na přilehlých místech. S největší pravděpodobností se jednalo o vojáky jiného náboženství, kteří nemohli být pochováni na soudobém vodňanském hřbitově. ZDROJ: LOUŽENSKÝ, J., (1996): Děkanský kostel Narození Panny Marie ve Vodňanech. Vodňany: Městské muzeum a galerie, 76 s. Avšak tato kaple není zajímavá jen svou historií, ale do povědomí místních se dostala i díky svému poměrně náročnému přemístění o 4 metry. Samotný přesun, pohybující se v celkových nákladech 250 000 Kč, proběhl 2. listopadu 1998, díky výstavbě přilehlého nákupního centra a potřebě zajistit bezproblémový výjezd z nově vzniklého parkoviště. Stavba byla po přemístění též zrekonstruována do současné podoby. ZDROJ: autor neznám, (1998): Kaplička nyní čeká na rekonstrukci, In: Vodňanské noviny, roč. 9, č. 20, s. 3.